Ronja Rövardotter skrev av Astrid Lindgren från 1981. Sagan handlar om en flicka i tioårsåldern som är dotter till en rövarhövding. Boken vänder sig, som det mesta av Astrid Lindgrens alster, till barn och ungdomar. Ronja gör uppror mot sin stundvis hårda Rövarpappa och tar sig ut på äventyr på egen hand. Under ett stort oväder slår blixten ned i Mattisborgen, vilket är den borg där Ronja och hennes familj och deras rövarband bor. Blixtnedslaget delar borgen i två delar och Mattis rövarbands största rivaler Borka flyttar in i den andra halvan av borgen. Borka har en son som heter Birk och efter lite ordväxling blir Ronja och Birka kompisar. De flyr ut i skogen tillsammans och gör uppror mot sina familjer. Till slut lyckas barnens kärlek till varandra förena de två rövarbanden.

Ronja Rövardotter filmatiserades 1984 och gjorde stora framgångar. Nästan alla barn födda på 80-talet har sett Ronja Rövardotter. Ronjas popularitet har nu spridit sig ända till Japan och nu ska en anime-serie ge nytt liv till Astrid Lindgrens gamla serie. Den nya animerade japanska TV-serien heter Sanzoku no musume Rōnya och regisseras av Gorō Miyazaki. I vanlig ordning så reagerade människor olika på nyheten om att Ronja Rövardotter skulle bli en animerad TV-serie. Vissa jublade i glädje medan andra blev väldigt arga. Vissa diskussioner var fyllda av det där som vi så gärna pratar och diskuterar om i dagens Sverige. Ja precis, ”näthat”. Det fanns folk som blev så arga att de inte kunde bärga sig och deras inlägg i debatten var fyllda av missnöje och ”näthat”.

Efter att ha sett det första avsnittet så har jag stora förhoppningar för den här serien. Den verkar gå ganska långsamt framåt i storyn men det gör inte så mycket. Stilen för seriefigurerna är något nedtonat och den känns som en utpräglad manga-serie utan hade nästan kunnat vara en lite annorlunda vanlig tecknad serie. Det här gör att jag tror att det finns möjlighet för Ronja att göra succé även utanför japan. Det är många manga-serier som redan är populära utanför japan men ribban, i alla fall i Sverige, sätts not lite annorlunda när det handlar om vår favoritsaga om den rebelliska rövardottern.

rrdotter

Hela det första avsnittet finns att se på nätet. Så blir du också nyfiken att se vad som hänt med den gamla klassiska sagan som vi fick läsa och titta på som små så har du möjligheten att se det första avsnittet helt gratis på nätet. Klicka här för att komma till en kort recension av serien och möjligheten att se hela avsnittet.